Gusztus



4 megjegyzés

Gusztus: az ember azon készsége, hogy az intuíció segítségével érzelmi értékítéleteket alkot a külvilág jelenségeiről, hatásairól. Ezen ítéletek mértékei az egyén ideáljai, s minthogy ezek szubjektívek, az ízlésítéletek is ilyenek, nem feltétlenül fejezik ki a megítélt tárgy objektív értékeit. Az esztétikai élmények folyamatát automatikusan, kikapcsolhatatlanul végigkíséri az ízlés-mechanizmus működése, de ennek (tételeit tanácsos intellektuális munkával is ellenőrizni (teoretikus ítélet). Az egyéni ízlést legtávolabbról az ember anyagi életkörülményei és neveltetése. valamint fizikuma-temperamentuma, legközvetlenebbül pedig életérzése és közérzete, fiziológiailag meghatározott érzelmei alakítják, fejlesztik. Amíg a magánélet keretein belül működik, az egyéni ízlés magánügy, ezeken túllépve azonban éppúgy társadalmilag szabályozandó, miként a közízlés is.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia


Bővebb információ: http://www.kislexikon.hu/izles_a.html#ixzz2AaOr1A1K

alapvetően különbözőek vagyunk, az ízlés, mint olyan szubjektív és így az ízléskritika is az! nincs mindenkinek abszolút jóízlése, hisz mi is az? ebből kifolyólag mindig lesz olyan ember, akinek nem tetszik a másé és ezt meg is mondja. ameddig ez normális, kulturált kereteken belül zajlik nem értem, miért kell rögtön vitát feltételezni, azonnal sértegetni és utána hozzászólásokat törölni? aki nem viseli el, hogy vannak emberek akik másképp látnak dolgokat és ennek hangot is adnak, az ne blogoljon! erre a bevált séma: ha nem tetszik ne olvasd! sajnálom, de sok mindennel akkor is találkozok, ha nem akarok. mert a blogger közzé tesz és ha már közzé tett, legyen felelősségteljes blogger és ne egy sértődős/sértegetős gyerek, aki bár közzé tett (és mindenhol belebotlasz ha akarod ha nem), de a MÁSmilyen véleményt nem fogadja, csak a tömjénezést. :)

4 megjegyzés:

pipacs at: 2012. október 28. 3:06 írta...

:))) like!

Unknown at: 2012. október 28. 8:07 írta...

ez egy igazán időben érkező poszt!!!
Szerintem sokan hálásak most érte:)
Nagyon tetszik!

Elinore at: 2012. október 28. 9:13 írta...

örülök! kényes téma ez, nem is nagyon szeretek negatív hozzászólásokat írni, de van amikor egyszerűen nem tudom megállni, mert van ami mellett nem lehet elmenni csak úgy, pláne ha ömlik naponta az arcomba! :D

Elinore at: 2012. október 28. 9:13 írta...

:)

Megjegyzés küldése

newer post older post